Saturday, November 14, 2009

Tamago Yaki cara Amalina Aisyah

As requested by Mimi sayang
Marilah kita belajar cara-cara membuat Tamago Yaki~
Tamago Yaki yang aku buat mungkin tak sama dengan yang ada jual kat kedai.
but still, tamago yaki la.
Ni resepi I had learned when I went to homestay during my first summer in Japan

You need;

Telur, Tamago, Eggs
- kuantiti ikut banyak mana yang korang nak buat. Aku usually pakai 2 biji sebab frying pan yang aku ada pun untuk 2 biji telur skali masak.

Frying Pan Khas tuk buat tamago yaki.
It is rectangular in shape. boleh didapati di mana mana supermarket/department store/kedai kedai di jepun. kat Malaysia and negara lain aku tatau la. internet?
Garam
Gula<- important as recipe I use is amai tamago yaki (sweet egg roll)
minyak tuk elak melekat. Kalau pan dah non-stick, tak yah letak minyak la.
***
cara cara membuat nya~


Pecah kan telur.


Kacau the telurs and add in a pinch of salt and gula dalam sesudu besar kalau nak buat amai tamago yaki.


Panaskan pan


Put some minyak/butter in. Skip this part if you are using a non stick pan.


Curahkan HALF from the egg mixture into the pan dan ratakan ia. cook it under medium heat unless you want your egg hitam. Bila the telur macam half cook macam dalam gambar, start fold it outward. nak pakai garfu pun boleh, chopstik pun boleh. BTW, instead of this way, you can start by making the egg into scrambled egg first. tapi aku x pernah try la plak cara tu..


fold and fold and fold sampai abes.


bawak the first layer of the egg ke arah handle pan (actually ke mana2 arah pun boleh rasanye,ikut keselesaan diri sendiri), and pour the rest of the mixture.


dan sekali lagi, kita gulungkan ia bila ia dah separuh atau 3 suku masak. ikut kesukaan hati. aku suka telur aku lembut so aku start gulung bila separuh masak.plus time ni senang sikit die nak melekat.


mungkin jadi macam ni. tapi jangan risau, gulung aja sampai abes


macam ni. at this point, biarkan for a while kat pan tu so dia betul2 masak dan melekat. terbalikkan dan biar sampai kaler die jadi keemasan. jangan sampai hangit tau!


bila dah siap, macam ni la rupa die. FYI, by putting sugar into the mixture barulah kuar kaler golden2 tu sebab sugar dalam telur tu caramelised. kalau x suka yang manis, boleh add menda lain. wakame ke, tuna ke, cili ke, etc. stakat ni aku pernah try letak cheese. sedap!


then potong ikut suka. aku potong into bite size sebab time ni buat tuk bento.

afterwords;
-I wont say that making this is easy. but upon practise, insya allah you can do it.

-kalau pakai frying pan biasa, mungkin susah sikit nak kontrol saiz die nak bagi seragam. tapi kalau terdesak gak, try la.

-make sure that the egg wont stick to the pan or you will end up with scrambled egg instead. invest in a good tamago yaki pan yang non stick.

-mase beli pan kan, beli saiz ikut keperluan. kalau masak untuk diri sendiri gurai, beli yang tuk sebijik atau 2 bijik telur dah cukup. xyah beli beso2 sebab kalau nak buat banyak pun just ulang ulang aja.

selamat menerai dan goodluck!

4 comments:

Mimie said...

ecah!!!arigato!!
waa..cantik gle telur tu tak lekat kat frying pan tu..
cam senang nak wat but I have to buy the pan first laa..
thanks again..cayang kamu!!

syaza said...

bestnye elctric stove!!

Cieri said...

@mimi- aku rasa pakai pan besa blh buat kot. tapi kena byk r telur tu nak bagi rata. try jgn xtry

@syaza-lol.dlm byk byk menda,menda tu ko nampak? besa la~ all denka kan~ hahaha

Cieri said...
This comment has been removed by the author.