Wednesday, November 4, 2009

a few things that I do not really look forward during Winters

1) Lantai yang sejuk- you are sleeping in your warm bed. fluffy bed with 2 layers of futon and a layer of mofu to protect you from the cold. plus a hot-water bottle in disguise of a teddy bear keeping you warm and cosy during the night. best kan? tapi! once bangun, dan kuar dari futon tu, the first thing your body part touches is the floor. It is freaking cold in mornings and nights senang citer hari hari sejuk la. hari tu, masa pindah bilik, I decided that I dont want to use my carpet anymore. sebab mudah kotor. tapi! tapi! lepas beberapa minggu, I found that I cant stand the cold. and I hate to wear slippers in my room. kaki busuk YUCK!

2)kerusi kat kelas yang sejuk- especially kelas yang jarang orang pakai. duduk, aaAA!!!! sejukkKKK!!!! macam nak beku bontot. sebab ni la orang pakai alas kerusi kot. (mengingatkan diri sendiri supaya membawak hizakake ke kelas esok.cukuplah hari ini aku beku di kelas)

3)toilet seat yang beku- yang ada washlet tak yah cakap la. yang biasa. especially time nak kencing. berlari-lari pegi toilet. masuk dan duduk je, arrRRR!!! sejukkkk!!! rasa macam tak mau duduk. guys are lucky

4)saat antara sudah mandi dan pakai baju- mandi ngan air panas (in my case, I usually use hot water at 40 degree) siap masuk furo lagi. badan hokahoka. warm. tapi! bukak je pintu shower tu, a gush of cold wind masuk. pastu nak jalan pegi bilik lagi. sejuk seh! rasa macam tak mo kuar dari shower/furo aja. tak pun, buka pintu shower terus boleh masuk futon yang warm.(say no to futon sejuk)

5)air paip yang freezing- pagi nak wudhuk. blur blur baru bangun. jalan pegi basin yang mana kat hostel aku tak kuar hot water. tadah tangan bawah tap(automatic tap katakan~) kuar la air yang sama sejuk ngan ais.

macam ni:
bangun > 1st shock(kaki terkena lantai sejuk) > 2nd shock (air paip yang sejuk) > 3rd shock ( masuk toilet duduk kat seat yang freezeing cold) > 4th shock ( jarak antara bilik dan tempat cuci muka/toilet)
pagi pagi dah shock 3,4 kali tu~

6)extremely dry air- leads to electric static. sikat rambut pun boleh kuar bunyi pachi pachi pachi. pastu rupa sebijik macam rambut singa. gerebang semacam. to worsen, rambut yang ber static tu attract dust and mende-mende yang differently charged from it. not to say, dry air makes dries my throat.

7) keluar pegi dapur/lawson bila dah gelap- kalau pegi lawson tu logik la jugak nak pakai berlapis lapis. tapi pegi dapur (NNCT`S dapur is located OUTSIDE hostel`s building) nak pakai mafla sume. urgh. lagi lagi pegi dapur LEPAS mandi badan dah hokahoka. tak sukeeee! that explain why I seldom go to dapur during cold periods.


-_-'

yet, I still look forward for winter.
ahaha~

15 comments:

sang ratu diaries said...

sansei 100percent wif ur entry nih kak ina...fuyu jew kecutttsss..hahah.
satu agi,kayui satu badan...tu plg x thn...

Shuun said...

entry paling sejuk penah shuun bacer...terasa sejuk kat bilik nie. <3 <3 best...nak main salji gak!!!

Cieri said...

@ida- kalau blh xmo kuar bilik kan? tapi kak ina suka snobod.mase men snobod x terasa nak kecut plak.
kayui tu xd la plak fuyu2 ni.kak ina kayui 1 badan time haru. kafunsho.

@shuun- nanti cieri buat entry paling panas plak ye~
karang kalau terasa panas,sile la baca entry ni.sejuk terus kot~
meh la sini.kita main salji sama2.snowboarding best!!!!!

sang ratu diaries said...

itu yg pelik nye kak ina..duduk maen lam yuki xde plak kecutttsss...heheh
sejuk2 ni kene arr kawan baek ngan futon..hahaha..

calvin said...

Say NO to winter!
Never a fan of winter at all >.<

shah_ila said...

sansei!!
suka yuki tp benci fuyu..aci x?
seejukkkk...ggggrrr

Cieri said...

@calvin- no wonder la you always cabut to malaysia during wingter hols.huhu~

@ila- tu ar. lagi2 hari y igai ni sejuk sampai under 0 degree.nak jalan g kelas pun malas.

calvin said...

Saya balik Msia masa fuyu sbb ada function lain haha!

calvin said...

Saya balik Malaysia masa musim sejuk sebab ada function lain haha!

Cieri said...

@calvin- 2 in 1 la tu~
hahaha.
going back again this year?

calvin said...

Nah, not this time.
She has no time for me =\

Cieri said...

@calvin- doctor-to-be are busy kan?sore wa shouganai to omou yo.
so what are you going to do this hols.

tte, I just realized that I havent meet you since coming to japan.

calvin said...

Still planning :)
Yealor, maybe I will go to Shikoku one day xD

'Atiqah Jasni said...

That's the reason this year I chose a room nearer to the shower room.Last year I've experienced a lot of thing during winter holiday.One of thing that I hate most when I want to take wudu' for sholah subuh.It really freezed me.But anyway I love snow so much and that's the reason I chose to go kosen in the north side of Japan.

Cieri said...

@tiqtiq- you are lucky because we dont get the privillage to choose the room that we want.
so shikatanai r kena hikkikomori dalam bilik.
I think most of people LOVES snow but HATE the cold. sometimes, I take wudhuk in common room so I dont freeze myself..huhu~~~