Monday, November 23, 2009

Bento-ing.


bento first timer.
nasi with yukari n nori, stirfry sawi with sakura ebi, ayam tandoori lebihan malam before, burger tofu yang xjadi.


Walaupun aku dah agak stop slow buat bento ni, tapi rasa nya tak terlambat lagi kalau aku buat entry pasal bento-bento yang berjaya aku buat dan makan serta selamat dicernakan

Dah lama nak bawak bento pegi kelas tapi bebaru ni baru ada sebab ( which sebab tu dah tak de balik dah tu pasal aku dah slow buat tu)

maa~bento ni kalau dalam bahasa kita, BEKAL. Boleh dikatakan hampir semua Japanese bawak bento samada pegi kelas atau pegi kerja. Masakan rumah adalah:
  • selamat
  • murah,boleh save duit.
  • sedap
Jepun plak suke menda-menda comel-comel. so bento dorang esp yang perempuan punye, comel-comel. kadang kadang, tak payah hias pelik pelik susah susah just pakai lauk biasa pun dah jadi comel. tak reti masak pun boleh buat punye!


bento nasi goreng.
nasi goreng, tamagoyaki (cara buat sila rujuk entry ni), cheese broccoli, stirfry sakura ebi ngan crabstick.


2,3 tips on `membuat bento comel` (ikut majalah yang aku baca la)
- Nutrien kena balance! kena ada carbo, protein, lemak dan sayur/buah buahan.
-It have/ought/must to be easy to prepare. sebab bento ni buat pagi. pagi= sibuk.
-SEDAP. xsemestinye kena ada tempura atau ebi fry baru sedap. DAN MENARIK. sebab bento ni biasanye sejuk bukan makan panas2 so kalau x menarik, xnaik la selera makan. even kalau buat tuk diri sendiri, kena rajinkan diri hias sket. perasaan mase bukak tutup bento tu, penting!. bayang kan kalau main sumbat aja. lapar lapar time lunch tu bukak tutup bento, nampak semacam bercampur aja, xke hilang selera makan?
-make sure sume makanan sejuk baru tutup bento. tuk elak dari ada moisture yang boleh mempercepatkan proses pemburukan makanan. nanti senang sakit perut.
-jangan bagi ada ruang kosong. supaya makanan x bercampur. for this purpose, boleh pakai food separators atau pakai cawan kertas. personally, aku prefer pakai silikon cups sebab eko. =)
-guna bahan bahan mentah semaksimum yang mungkin. leftovers are best for bento! pastu lebihan-lebihan buat bento tu boleh makan as sarapan atau simpan for future use.
-kalau boleh, prepare awal awal. aku ada stok frozen broccoli, ayam goreng etc yang tunggu tuk didefrost sebelum disumbat kedalam bento. jimat masa.

dan lain lain.


bento bajet comel.fave stakat ni sebab comel
nasi with yukari, telur rebus, tofu burger y tak jadi, eda mame, stuffed piman, luncheon meat

kelebihan bento ni dari pendapat aku la
  1. save duitttttttt!!!!
  2. nutrien balance. ni sangat penting esp for students. kalau kat mesia boleh je pegi mana-mana gerai and beli nasi campur, tapi kalau yang kat overseas yang kena masak sendiri? malas-malas, nasi dengan telur goreng aja. sayur mayur xde terus.
  3. portion control. penting tuk elak overeating.
  4. boleh nak bajet comel la ngan bawak bento ni.hahaha
  5. boleh nak bajet terrer masak.



bento express.siap within 10minutes.
nasi putih sprinkled with salmon+black pepper, express tamagoyaki, boiled broccoli, kamabok chikuwa rebus stuffed with cucumber, stuffed pepper and tomatoes


so far for future uses insya ALLAH, aku invest in a few books on bento-ing dan jugak beli barang-barang cam silicon cups dan food cutters etc. tak yah usha yang mahal-mahal. beli aja kat Daiso atau mana-mana 100yen shop.
next time aku tulis pasal macam mana nak save masa time bento-ing dan menda-menda aka tools yang boleh kita guna. insya allah. nak aku tulis recipes yang mudah-mudah skali ke? ke ada request nak aku tulis pasal ape next? insya ALLAH aku try tulis stakat yang aku mampu.
JOM start bento-ing~~~~ <3

7 comments:

HuMbLesLaVe said...

heheh...gud job my fren,teringin ak nak rase bento2x ko 2..mmg comey2x,
t post la byk2x resepi yg da berjaya ko wt...
n mane leh ku dpt sticky rice cam kt japan..same ke cam beras pulut...hu..jd chef ko:)

calvin said...

I have a request for bento recipes.
Thanks in advance xD

Cieri said...

@isma alena y ku sayang- insya allah.
actually aku ada plan beso berkaitan ngan `bento` ni once aku balik mesia for good. doakan lah plan aku menjadi so ko blh makan bento y comel2.
beras jepun ni ko blh usha kat super2 market esp kat supermarket y ada jual makanan import cam tesco ke car4 ke. tapi aku dgr2 org ckp beras jepun y org jual kat mesia STILL lain dr apa y ktorg makan kat sini...

Cieri said...

@calvin- what kind of bento recipe you want? or do you want me to do a step by step guide on how to make a cute bento a la japanese?

calvin said...

Whichever you feel like writing.
If possible, might include some Malaysian-stye bento :)
I always feel jealous looking at the cute bentos from my classmates >.<

Cieri said...

@calvin- if you read carefully, my bento is a lil bit malaysian-style here n there.
I got tandoori chicken with stirfry sawi bento and nasi goreng bento right?
wokeh~ I will try my best to find reason to make bento. I still havent use my thermal bento set yet. *sigh*

calvin said...

Looking forward to that! ;)