Monday, December 7, 2009

rantings...mengaruts...

1- aku agak tensen kalau masuk blog orang yang ada autoplay lagu. lagi tensen kalau xjumpa player lagu tu. yelah, kacau mood r kalau aku baca entry sedih ngan lagu happy (atau sebalik nye). tapi, from blog2 orang yang rajin pasang lagu camni la, aku jumpa banyak lagu sedap2.

2- buat buat free when I havent study for tomorrow`s paper. xkan nak pagi ngan no-ben (no benkyo aka xstudy) esok punye boleh la kot nak g ngan no-ben (ceh, perasan dah paham r tu) tapi tuk paper lusa, aku bakal kena sembelih. dah la paper maki sensei. dan nakagawa sensei (lagi)

3- aku perasan la, kalau time exam2 camni, aku macam addict kat carbonated drinks. lagi `keras` lagi elok. cam coke ke. btw, aku perasan la, coke kat sini ngan yang kat mesia rasa die agak lain. kat mesia punye manis sikit and yang kat sini keras sikit. ye, I know, this kind of addiction IS NOT good for my health.

4- talking bout diet, time ni la aku skip breakfast almost ari2. which is not good sebab aku pegi amk exam dengan perut almost kosong ( i have to have at least milk or Vico in the morning) pastu balik2 blasah nasik and tido. bagussss sangat!

5- I have no plan for winter. maybe pegi matsuyama and lepak2 sana with Nisa. kebarangkalian tuk gemuk adalah membimbangkan. and I have no plan of going snowboarding WHICH is weird sebab dari summer dok pikir pasal salji and snobod. kena sep duit seh. kalau x memang aku dah pegi.

6- semalam ada accident kat KBMall. ala, yang keter terjun dr parking atas KBMall tu. 2 killed and another 2 injured. yang menarik nya, I get the news like instantly after the accident. thanks to twitter. news travel VERY fast sekarang.

7- reconnected with more friends from Maahad time. he he he. happy duh!

8- I can stop liking/loving you, but I cant stop you from liking/loving me. and
People may not like/love me, but they cannot stop me from liking/loving that person.(credit the last sentence to Calvin Ong)

9- nape kalau orang buat business esp yang MLM mesti nak kena tayang bulan ni dapat bape juta ringgit, kali ni tukar keter ape (selalu nye BMW or Benz. xd orang nak beli kete lain as Mini ke Beetle ke?), kali ni nak g travel mana etc. for me lah, xd guna tayang sume tu. plus sume tu xcukup tuk buatkan aku sign up with mana2 MLM/business bla bla bla.
ada member aku pernah promote apetah and his dreams consist of pakai BMW/Benz, ada duit byk2 and travel oversea. I was like `huh?`. oklah realistic la kot tapi IDK. dreams mcm tu cam temporary sangat. BMW/Benz dah la besar, parking susah, medatsu plak tu, minyak makan banyak aka x eco n banyak abes duit. but, betul la, duit banyak xpe la nak splurge kat minyak kete? hell. summore, kenapa mesti nak menunjuk2? orang kita selalu nak kaya. lepas jd kaya nak pakai driver, masuk keje pun tghari buta sign sini sign sana pastu blah tuk makan2 dinner etc. macam xd life.
aku pernah tertengok dalam tv jepun around sebulan lepas pasal sorang makcik ni. die punye `gaji` setahun berjuta2 ringgit. sapa die? orang tuan bagi sewa umah kat orang (org panggil ape eh). ok, mungkin ada org pk, of course la die kaya kalau die ada byk bijik apartment and mansion. tapi die makcik biasa aja. xd pakai lawan2 rambut beso2 macam datin. dan die even cuci/bersihkan umah2 yang die bagi sewa kat orang tu sendiri. by her own hand. dah kaya pun xkisah buat keje2 kotor camtu. pastu dgr complain dr penyewa2. ada ke org mesia y kaya gaji berjuta2 buat macam ni?xd kot. sume bile kaya bagi orang handle. customer service pun teruk. pastu 1 lagi, orang mesia buat keje xikhlas. sume nak kaya cepat. that makcik kan. die start ngan keje part time cuci umah aja. pastu dr situ die blaja came nak cuci umah ngan effective. bile die beli her 1st apartment (bukan 1 lot, 1 bangunan) die cuci and baiki sendiri. aku tabik spring r ngan makcik tu

10- kalau aku berjaya buat plan yang almost setahun aku dok pk ni, mungkin aku x pakai ramai orang. aku la boss aku la kuli punye type of things. yang takut nye, 1 lagi, org kita mudah jealous. org lain lebih sikit mula lah nak buruk2 kan orang tu or nak musnah kan org tu. tulung la. xikhlas betul!

dah r. nak g mandi ad study

7 comments:

'Atiqah Jasni said...

komen utk nombor 10:orang Melayu memang iri hati.Pantang tengok orang lain lebih dari dia.Oleh itu,kita sebagai bangsa Melayu generasi baru patut contohi apa yang Okaasan tu buat.Because 'Improvement Begins With I'.Kalau ada rezeki jomlah datang winter gathering IPIJ kt Soni,Nara.Good Luck.

calvin said...

#1 Agree sangat! Haha, kekadang memang naik bengong nak cari butang tutup lagu. Kalau lagu sedap, xper juga.

#5 High 5!

#8 Woah, I was credited haha!

#9 That's one of the reason why we are sent here. To learn this kind of positive Japanese values.

#10 Not trying to PSS or what, but I could say I was one of the victim for this >.<

Cieri said...

@tiqtiq- sempat lagi nak promote tu.kak ina xleh nak janji pg atau x.
tu lah. kenapa mesti dengki irihati? rezeki masing2 kan?

Cieri said...

@calvin
#1-tensen kan?
#5- high 5 why?arent you going to somewhere?
#9 #10- agreed. but not every body realise this kind of things. esp guys. they are busy collecting other stuff.
eh, why? because of what? got people who are jealous with you eh?
why must people jealous with each other r?

nazrul said...

landlord

calvin said...

Not going anywhere this winter break =\

Jealousy is human nature. It is quite normal, but it is how we control ourselves not to feel over-jealous for others.

adLYNNa's said...

MLM: menyampah kan tgk org menunjuk2 keta la, umh la, vacation sana sini...
but that's the way they attract ppl to join them.

KBMOL: dah xleh lepak cna...so mao lepak mn lps ni?