Wednesday, January 14, 2009

tepuk dada tanya iman..

muhasabah diri ni tak susah.senang aja.tak perlu ke program-program motivasi untuk jadi lebih baik.tak perlu org lain tolong tepuk dada kita bila sendiri boleh buat.

macam mana?

berfikir.renung diri.bandingkan diri kita pada hari ini dengan kita yang lama.antara 'aku' hari ini dengan 'aku' setahun yang lepas.atau dengan 'aku' ketika di sekolah menengah.

senaraikan.
congak,berapa kerap meninggalkan solat,solat pada waktunya,mempercepatkan solat atau melambat-lambatkan solat?kira berapa kali buat solat hajat,tahajud,puasa sunat dan lain-lain.berapa muka baca Quran.
senaraikan.jujur kepada diri sendiri.
teliti juga pergaulan kita.makin sosial ke?atau macam dulu?better or worsen?
tengok juga bab pakaian.dulu dan sekarang.
tengok,fikir dan amati.kang dapat rasa tahap iman kita.
lepas tu,ubah atau maintain.
bukan susah..kan?


jom sama-sama tenung dan ubah diri sendiri!

-ni,Ustazah masa kat Maahad yang ajar.bukan di copy atau ciplak dari mana-mana.
=)
bukan menunjuk pandai,hanya berkongsi ilmu.
*wink*

7 comments:

SangPelangi.com said...

Kalau muhasabah sesenang itu, maka tak perlulah adanya kerja dakwah untuk ingatkan kawan-kawan kita yang lalai.

Muhasabah itu senang, tapi untuk luangkan masa berfikir 3,4 saat (bagi yang sudah ditenggelami dunia keseronokan), susahnya seperti seorang yang solat selaju 2 minit, 5 kali sehari semalam.

Itulah kerja kita sebagai kawan. Menepukkan dada kawan kita, mana tahu ada yang terlupa untuk bertanya selera.

Cieri said...

bagi aku,kalau orang tu ada asas,memang senang.untuk diri sendiri,ya.kalau untuk mengingatkan kawan-kawan yang lalai,itu susah.

yep.setuju sekali dengan ayat tu.bila dah tenggelam dalam keseronokan,memang susah nak keluar.

aku pun bukan sempurna.なんか考え方ちょっと変わったんかも。
aku amat suka kalau orang tegur aku saat aku lalai.tu baru nama sahabat.pada aku la~

thanks komen.jarang-jarang sekali kau komen kat blog aku ni...

SyazwaniAqilah said...

musahabah. selalu jek dgr.
Betul kot. kalau time iman sedang ok senang la kot kan?
tapi bile time iman k-o. takkan la ingt nak muhasabah2 ni kan?
tapi kite mesti nak iman maintain kan? (kalau turun xde la turun sgt kalau naik.alhadulillah)
so apa nak buat eyh?

-tarbiyyahkan diri dan hidup dalam tarbiyyah-..

ani..versi..??

huhu..

AsadulQalb said...

-tarbiyyahkan diri dan hidup dalam tarbiyyah-

macam mana tu kalau kat Jepun?

join la IPIJ

promote *wink*

Cieri said...

@asadulqalb
lol.
ko promote kat sapa?
syazwani aqilah tu bkn kat jepang
kat aku ke?
tahun lepas aku xberpeluang ikut ipij.
InsyaAllah this year kamo~
=P

@ani
ma ne.nk elakkan diri dari lalai la kot y ina sokmo buat menda2 cmni.tera tengok mana salah mna betul.lagi2 time rasa mcm sedey2 w/out reason.k rasa npe study xmsuk.

SyazwaniAqilah said...

huhu..if that the case..good lorh..hehe..

tp join IPIJ wat pe eyh?

dulu. ade sorg kakak ni suh ani buat pie chart. percentage xtvt whtin a day..so leh nilai apa la kte wat ngn masa tu..

to asadulqalb
ye saya x org jepang..join jamaah xde name pun tape asal diri tertatbiyyah,,:D

AsadulQalb said...

Dalam berjemaah kita lebih merasa biah(suasana) solehah.Dalam biah solehah, tarbiyah lebih terpelihara.Sekurang-kurangnya, ramai yang boleh mengingatkan.